Stadszaal

17:35 - 17:55

Dans op recept

Marlien Seinstra

Marlien Seinstra, dansdocent, wil jullie als publiek graag laten ervaren wat dans met je doet. Want samen dansen ontspant, verbindt en laat zien wat je lichaam allemaal kan. Wekelijks geven onze dansdocenten danslessen aan mensen met Parkinson, NAH en chronische pijn op verschillende locaties in Friesland. Een belangrijk doel van Dans op Recept is het verbeteren en versterken van de fysieke, mentale en sociale gezondheid, het welzijn en het welbevinden van mensen.  Uit onderzoek van de Health Evidence Network (HEN) blijkt dat dansen een positief effect heeft op mensen met bijvoorbeeld Parkinson, maar ook andere doelgroepen.
  • Dans helpt Parkinsonpatiënten met het tegengaan van de symptomen: dansen bevordert de balans, geheugen, coördinatie, gemoedstoestand en zelfvertrouwen.
  • Dansen en theater verbetert de sociale verbondenheid tussen mensen.
  • Dansen (bewegen op muziek) is meer effectief dan sport voor mensen die gewicht willen verliezen. Mede omdat dansen het lichaamsbewustzijn verbetert en bijdraagt aan het fysieke zelfvertrouwen.
  • Dansen verbetert het geheugen, balans, concentratie. Mede doordat bewegen op muziek zo’n positief effect heeft op de hersenen.
  • Dansen verlaagt het risico op vallen in ouderen.
  • Dansen helpt mensen met Post Traumatic Stress Disorder met het leren omgaan met stress en het ontwikkelen van een positieve relatie met hun lichaam.
  • Dansen draagt bij aan: lenigheid, kracht, conditie, lichaamshouding, etc.
We laten het u als publiek graag ervaren!

Biografie

Marlien Seinstra (Leeuwarden) is directeur bestuurder van Dans op Recept. Ze geeft sinds 2016 wekelijks dansles aan mensen met Parkinson, NAH en chronische pijn. Marlien: “Ik dans al mijn hele leven en weet hoe fijn het is om te kunnen bewegen. Daarom ben ik ook zo blij dat we met Dans op Recept mensen kunnen laten meedansen, zodat ze zich even geen patiënt hoeven te voelen, maar danser.” Stichting DeDansDivisie heeft in 2017 het project Dans op Recept ontwikkeld voor mensen met de ziekte van Parkinson. Op acht locaties in heel Friesland zijn danslessen opgestart voor deze doelgroep. Met de vergoeding van zorgverzekeraar De Friesland zijn de danslessen voor mensen met Parkinson financieel geborgd voor de toekomst. Vanaf 2020 is Dans op Recept bezig met het ontwikkelen van danslessen voor mensen met NAH en mensen met chronische pijnklachten. En vanaf 2023 rollen we Dans op Recept uit in de provincies Groningen, Drenthe en Limburg. Aan alle danslessen wordt wetenschappelijk onderzoek gekoppeld dat wordt uitgevoerd door Revalidatie Friesland. www.dansoprecept.nl