Hackathon Meer Gezonde Jaren: ‘Valtes’ en ‘Boon’ winnen Hackathon prijsgeld

GRONINGEN, 26-06-2023 – Tijdens de Hackathon Meer Gezonde Jaren, georganiseerd door Hi!Noord in samenwerking met de Aletta Jacobs School of Public Health en met steun van Nationaal Programma Groningen, zijn Team Boon en Team Valtes als winnende ideeën bekendgemaakt. De hackathon, die plaatsvond op 26-06-23, had als doel om ideeën te ontwikkelen die de transitie van zorg naar gezondheid in Noord-Nederland kunnen versnellen.

De hackathon vond mede plaats naar aanleiding van de openingsweek van het House of Connections. Met deze hackathon werden ideeën uitgewerkt die de transitie van zorg naar gezondheid versnelden, zoals het ontwikkelen van een lespakket voor scholieren om met stress om te gaan, het bestrijden van inactiviteit van patiënten door middel van beleefroutes en gamification, en experimenteren met sociale normen om gezond gedrag te stimuleren.

Het team van Valtes heeft met hun innovatieve idee om AI in te zetten om mantelzorgers gepersonaliseerde informatie en assistentie te verlenen en tips, tricks, advies en informatie te leveren op basis van de persoonlijke situatie en behoefte van de mantelzorger, de jury en Rebellenraad weten te overtuigen. Team Valtes ontvangt een prijs van € 20.000 om het idee verder uit te werken.

Naast Team Valtes was er een tweede winnaar. Namelijk, Team Boon. Team Boon zet zich in voor het verbouwen en eten van vergeten peulvruchten in Noord-Nederland. Dit heeft voordelen op het gebied van gezondheid, biodiversiteit en klimaat. Team Boon heeft met het idee een cheque van € 5.000 gewonnen. 

De hackathon bood de deelnemende teams de kans om hun ideeën verder te brengen en in contact te komen met experts, partijen en stakeholders die kunnen helpen om de ideeën werkelijkheid te maken. In totaal waren er meer dan 50 ingezonden ideeën van inwoners, bedrijven, medewerkers uit de zorg, het onderwijs en gemeenten. Een selectie van 15 ideeën werd gekozen om tijdens de hackathon door de teams uit te werken.

De winnende teams kregen niet alleen een, gedeeld, totaalbedrag van € 25.000,- prijzengeld ter ondersteuning van hun pilotrealisatie, maar ook begeleiding en advies van de initiatiefnemers van de hackathon. Daarnaast zullen de winnende teams de kans krijgen om hun plan te presenteren tijdens het Gezondheidsfestival van Hi!Noord, dat plaatsvindt op 18 september 2023 in Veenhuizen. Het festival trekt naar verwachting duizend bezoekers.

Met de Hackathon Meer Gezonde Jaren en de inzet van de deelnemende teams, experts en betrokken partijen streven we naar een gezonder Noord-Nederland. De ideeën en innovaties die tijdens de hackathon zijn ontstaan, zullen naar verwachting een positieve impact hebben op de zorg en gezondheid in onze regio.

 

Meld je aan als deelnemer

Meld je idee aan