
Goede ideeën gezocht!
Noord-Nederland staat voor een enorme opgave als het gaat om zorg en gezondheid. Daarom gaat HiNoord op zoek naar rebelse ideeën die de transitie van zorg naar gezondheid in Noord-Nederland kunnen versnellen, en naar mensen die deze ideeën realiteit willen maken.
Want in een maatschappij waar de zorgkosten de pan uitrijzen, terwijl deze kosten slechts voor 11% bijdragen aan gezondheid, is op dezelfde voet doorgaan geen optie. We hebben daarom sterke behoefte aan rebellen. Mensen die radicaal anders durven te denken en doen.
Dus: heb jij een goed idee voor een gezonder Noord-Nederland waar je écht mee aan de slag wilt, samen met een grote groep andere deelnemers, specialisten en ervaren professionals? Doe dan mee aan onze Hackathon Meer Gezonde Jaren en meld je idee aan.
Hackathon
meer gezonde jaren
Locatie: House of Connections
26 juni 2023 - 09.00 - 17.30 uur
Doe je mee aan de grote hackathon op 26 juni in Het House of Connections aan de Grote Markt in Groningen?
Heb je een goed idee voor een gezonder Noord-Nederland (beetje rebels mag wel) en wil je dat met hulp van een hopelijk grote groep andere deelnemers (maar ook aangevuld met allerlei specialisten) verder brengen?
Wie kan zich aanmelden?
Iedereen met een goed idee en de wil om dit idee ook daadwerkelijk verder te brengen, kan zich aanmelden. Het enige wat we van je vragen is een drive om in Noord-Nederland bij te dragen aan meer gezonde jaren voor onze bevolking.
We verzamelen eerst alle goede ideeën en maken vervolgens een selectie van de ca. 20 ideeën die de potentie hebben om door een team verder gebracht te worden tijdens de hackathon.
Om kans te maken op de prijzen moet je een team vormen. Als je al een team hebt: top! Meld je direct aan en doe mee. Nog geen team? No worries: daar helpen we je bij.
Op welke criteria beoordelen we je idee?
Meld je idee aan
Loop je al langer rond met een goed idee voor een gezonder Noord-Nederland of bedenk je nu terplekke iets en wil je dat graag verder brengen? Stuur het dan nu in.
Voorbeelden
Om wat voor ideeën het gaat? Alles wat bijdraagt aan een gezonder Noord Nederland. Het uitbannen van buitenreclame voor ongezonde producten bijvoorbeeld. Of het opzetten van burgergesprekken over zorgschaarste. Een idee hoe ook kwetsbare groepen van lokale gezonde producten kunnen profiteren…iets waarbij je met denk- en hulpkracht van mensen uit de hackaton grote stappen in kan zetten.
De gezonde abri
Buitenreclame die goed is voor je gezondheid, wie wil dat niet? Het kan door afspraken te maken met lokale exploitanten van abri’s en andere posterplekken. Door dit als Noord-Nederlandse gemeenten gezamenlijk te doen, is de potentiële impact op de gezondheid enorm.
Burgergesprekken over zorgschaarste
De toekomst van zorg gaat over schaarste. Hoe eerder we daar het eerlijke gesprek over voeren met de inwoners van Noord-Nederland, hoe beter. Welke zorg wordt echt belangrijk gevonden, en welke niet? Maar hoe organiseer je dit soort gesprekken? En hoe weeg je de meningen? Dit projectidee wil met een werkbaar format voor Noord-Nederland komen
Regionale ketens voor gezonde voedselzekerheid
Lokale voedselketens hebben de toekomst, mits ze duurzaam zijn. Hoe zorgen we ervoor dat ook kwetsbare groepen van lokale gezonde producten kunnen profiteren? Door afspraken te maken tussen regionale ketens en lokale maatschappelijke partners kunnen we bijdragen aan een gezonde voedselomgeving.
Belangrijke informatie
Wat valt er te winnen?
Allereerst: deze hackathon is dé kans om jouw idee verder te brengen en in contact te komen met experts, partijen en stakeholders die je kunnen helpen om je idee werkelijkheid te maken.
Zo hebben we, naast een enorm netwerk van (zorg)professionals, beleidsmakers en specialisten ook een Rebellenraad en een team van specialisten om je te ondersteunen in aanloop naar én tijdens de hackathon. Al deze personen en partijen kunnen we aan jouw idee en team verbinden om je een stap verder te brengen naar realisatie van jouw plannen.
Daarnaast is er een totaalbedrag van € 25.000,- prijzengeld beschikbaar, bestemd voor pilotrealisatie. Initiatiefnemers van de hackathon helpen winnende teams bij het zetten van de eerste stappen naar realisatie van hun idee en bieden advies en begeleiding bij het besteden van het prijzengeld.
Winnende teams krijgen tot slot de kans om hun plan te pitchen / presenteren tijdens het Gezondheidsfestival van HiNoord (met een publiek van ca. duizend bezoekers) op 18 september 2023 in Veenhuizen.
Hoe het prijzengeld wordt uitgekeerd is bespreekbaar, maar ‘cash-prijzengeld’ kan alleen worden overgemaakt aan rechtspersonen (op basis van een factuur).
Wat moet je opleveren?
Aan het eind van de hackathon op 26 juni vindt om 15:00 een jurymoment plaats. Dat is het moment waarop je team het uitgewerkte idee of plan presenteert aan de jury. Wat je daarbij in ieder geval moet opleveren:
- Een korte presentatie/pitch van je oplossing (3 minuten)
- Een korte presentatie van maximaal 3 slides met een toelichting op:
-
- Kwaliteit van de oplossing: welk probleem los je op en hoe draagt jouw idee bij aan de transitie van zorg naar gezondheid?
- Scope en impact: Op welke stakeholders heeft jouw idee direct effect? En hoe is het schaalbaar naar Noord-Nederland?
- Mate van vernieuwing: Wat is er nieuw of baanbrekend aan jouw idee?
- Uitvoerbaarheid: Is het plan haalbaar, betaalbaar en praktisch uitvoerbaar? Welke stappen ga je zetten om van start te gaan en waar sta je na 6 maanden?
Draagvlak in het ecosysteem: Met welke stakeholders, andere teams en partijen heb je samengewerkt om je idee uit te werken en welke stakeholders heb je al gecommitteerd voor een vervolg?
Uiteraard praten we je nog helemaal bij en krijg je alle relevante informatie als voorbereiding op 26 juni als je idee gekozen wordt.
Proces en belangrijke data
De hackathon zelf vindt plaats op 26 juni van 09:00 – 17:30 in het voormalige V&D-pand aan de Grote Markt 21 in Groningen. In de aanloop daar naartoe zijn er een aantal belangrijke data om alvast in je agenda te noteren. We doen er namelijk alles aan om jou en je idee zo succesvol mogelijk te laten zijn tijdens deze hackathon.
23 maart 2023
Inschrijving Hackathon Meer Gezonde Jaren geopendMeld je aan met jouw idee en eventueel je team via de aanmeldknop!
6 april | 11.30-13.00 uur
Online Q&A met de initiatiefnemersTwijfel je nog over jouw idee en of het wat is voor deze hack? Of wil je weten hoe we je kunnen helpen om een team te vormen rond jouw idee? Dan kan je online met ons sparren.
17 april | 17.00 uur
Sluiting van de inschrijvingstermijnDeadline voor het aanmelden van jouw idee of team. Na deze datum inventariseren de initiatiefnemers alle ideeën die er zijn ingediend, en maken we een selectie van de 20 ideeën die het kansrijkst zijn om in de hackathon verder te brengen tot een pitchbaar en uitvoerbaar plan.
28 april
Bekendmaking van de ideeën die door kunnen richting de hackathon- De 20 ideeën die uit de voorselectie komen worden aan alle inschrijvers teruggekoppeld.
- Rondom deze 20 ideeën gaan we uit alle inschrijvingen helpen teams te vormen, door inschrijvers met elkaar in contact te brengen.
- Als je je al met een team hebt ingeschreven, kun je van de initiatiefnemers een suggestie te krijgen om je team uit te breiden met één of meer individuele deelnemers die een vergelijkbaar idee hebben ingebracht.
22 mei | 15.00 – 17.00 uur
Online voorbereiding voor teams- In een online meet-up onder leiding van MC Nick Stevens hoor je alles over het doel van de hackathon, de weg er naartoe, en wat je allemaal van de projectorganisatie kan verwachten
- Je krijgt de gelegenheid je team en je idee te presenteren en al je hulpvragen te stellen
- Je logt uit met antwoord op al je inhoudelijke vragen omtrent een succesvolle hackathon
19 juni | 15.00 – 16.00 uur
Online – klaar voor de start- De allerlaatste briefing voor de hack: wat kan je verwachten op de dag zelf, hoe laat moet je waar zijn, hoe kom je in contact met experts, is er wel goeie wifi?
- Laatste kans om andere teams, initiatiefnemers en de organisatie te ontmoeten en je vragen te stellen!
- Kom alvast helemaal in de hackathon-modus met MC Nick Stevens!
26 juni | 09.00 – 17.30 uur
Hackathon meer gezonde jaren- Game time! Samen met jouw team én met andere teams en stakeholders, experts en de Rebellenraad zet je deze dag alles op alles om jouw idee uit te werken tot een winnend plan
- Om plus minus 15:00 is het STOP COOKING, START PITCHING en presenteert je team het plan aan de jury.
18 september
Gezondheidsfestival Veenhuizen- Tijdens het Gezondheidsfestival in Veenhuizen presenteren winnende teams hun plannen
- Alle deelnemers van de hackathon zijn natuurlijk OOK van harte uitgenodigd op dit kennisfestival, waar nog veel meer moois gepresenteerd wordt
FAQ
Wat is een hackathon?
Een hackathon is een evenement waarin teams binnen een korte tijd een groot vraagstuk proberen op te lossen (te hacken). Het evenement wordt afgesloten met presentaties van de teams en wordt er een winnaar gekozen.
Mijn idee voldoet niet aan alle criteria
We hebben de criteria natuurlijk niet voor niets, maar mocht je nou een idee hebben waarvan je vindt dat we daar desondanks echt van moeten weten, horen we het graag We nemen dan wel even contact met je op.
Kan ik ook aan de hackaton deelnemen als ik niet naar het festival kom?
- Jazeker en ook andersom
Een team voldoet aan de volgende voorwaarden
- Minimaal 3, maximaal 7 mensen
- Je achtergrond, opleidingsniveau of ervaring maken niet uit: alles mag
- Het liefst multidisciplinair
- Is bereid tot samenwerking met andere teams, individuele deelnemers en stakeholders
Wat is de minimale en maximale grootte van de teams?
Het ideale team bestaat uit 5 – 8 personen.
Moet het team al bekend zijn bij de inschrijving?
Nee, dat is nog niet nodig. Ga wel nadenken over hoe jouw ideale team en teamcaptain eruitziet. Wie en wat heb je nodig om van jouw idee een succes te maken?
Na de bekendmaking van de ideeën die doorgaan naar de hackathon, moet je wel een team gaan samenstellen. Op 22 mei vindt de eerste online voorbereiding plaats met jouw team. De organisatie kan helpen met betrekking tot het vormen van een team.Op welk gebied richt zich de hackathon?
De ideeën die worden ingeleverd moeten betrekking hebben op Noord-Nederland: Groningen, Fryslân en Drenthe.
Op welke criteria worden de ideeën geselecteerd?
Zie de criteria zoals beschreven op de website.
Ook zal worden gekeken naar de diversiteit en evenwicht met betrekking tot de onderwerpen waarop de ideeën betrekking hebben. Denk bijvoorbeeld aan preventie, arbeidsmarkt, digitalisering en informele zorg.Is het mogelijk dat een partij meerdere ideeën indient?
Ja, dat kan. Als de ideeën maar goed genoeg en rebellerend zijn! Bedenk wel dat je per idee ook een team moet kunnen vormen.
Hoe en door wie wordt de hackathon gefaciliteerd?
Nick Stevens is de facilitator. Hij is de expert op het gebied van hackathons. Meer informatie over de hackathon en het programma op 26 juni volgt later.
Is de aandrager van het idee ook de uitvoerder?
Ja, de aandrager van het idee ontwikkelt en voert met zijn team het idee verder uit.
Houdt de bedenker van het idee ook het intellectueel eigendom?
Ja, Hi!Noord maakt hier geen aanspraak op.
Hi!Noord kan de teams en de ideeën na de hackathon verder helpen met het in contact brengen met relevante mensen en mogelijke financiers.
Winnaars van de hackathon wordt een podium geboden op het Gezondheidsfestival op 17 september 2023 in Veenhuizen.Hoe verhoudt deze hackathon zich tot het IZA?
Er is geen directe link met het IZA. Wel overlapt het doel van de hackathon deels die van het IZA, namelijk de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar houden.
Worden er ook bewoners van Noord-Nederland betrokken?
Ja, via verschillende bewonersorganisaties ontvangen inwoners de uitnodiging om mee te doen.
Is het mogelijk om te klankborden over de in te dienen ideeën?
Ja, dat is zeker mogelijk. Contact kan op worden genomen met Hi!Noord via hackathon@hinoord.nl
Contact
Kom je er toch niet uit? Neem dan even contact op via onderstaand formulier. Als je je telefoonnummer achter laat kunnen we sneller met je schakelen als dat nodig is. Je gegevens zullen alleen gebruikt worden om support aan je te verlenen.