Rebellenpodium

12:00 - 12:40

Zorgrechtvaardigheid: over heimelijke rebellen en burgerberaden

Eva Rovers

In een gezonde democratie zou iedereen gelijke kansen op goede zorg moeten hebben. Maar die gelijke toegang staat in Nederland onder grote druk. Dat maakt van de aanstormende zorgcrisis ook een rechtvaardigheidscrisis. Hoe dat te voorkomen?

In haar ‘crashcourse zorgrechtvaardigheid’ geeft Eva Rovers tips voor iedereen die zich machteloos voelt over de problemen in de zorg – of je nou bestuurder bent of zorgprofessional, patiënt of betrokken burger. Ze laat zien wat je als individu kan doen, maar vooral ook wat de kracht is van de collectieve wijsheid in onze samenleving.

Biografie

Eva Rovers is cultuurhistoricus, biograaf en mede-oprichter van Bureau Burgerberaad. Ze schrijft hoofdzakelijk over manieren waarop gewone mensen uitzonderlijke maatschappelijke veranderingen kunnen bewerkstelligen. Hiervoor ziet zij een belangrijke rol weggelegd voor burgerberaden (ook wel burgerfora of citizens’ assemblies genoemd). Zij doet internationaal onderzoek naar deze nieuwe vorm van democratie. In april 2022 kwam haar boek Nu is het aan ons uit (De Correspondent) waarin ze vlammend betoogt dat burgers cruciaal zijn voor het oplossen van de grootste uitdagingen van deze tijd.

Meld je aan als deelnemer

Meld je idee aan