Museum rechtbank

12:00 - 12:40

De vervuiler betaalt: dus ook de tabaksindustrie

Jan-Koen Sluijs en Bob van der Kamp

Alle tabaksregulering ten spijt, het blijft een winstgevende business die niet meebetaalt aan rookgerelateerde zorgschade. Tabaksfabrikanten schenden met hun schadelijke producten mensenrechten en veroorzaken grote schade aan de samenleving. Wetgeving kan belobbyd worden maar rechters in Nederland niet. Een schadevergoedingsactie tegen de tabaksfabrikanten is een realistisch en haalbaar scenario. Jan-Koen Sluijs en Bob van der Kamp houden in hun sessie het denkbeeldige pleidooi in zo’n zaak.

Biografie

Jan-Koen Sluijs is advocaat en richt zich in zijn praktijk op het verkleinen van ongelijkheid. Ongelijkheid die kan ontstaan door het uitoefenen van macht door ondernemingen of de overheid. Business & Human Rights en mededingingsrecht vormen hierdoor de kern van zijn praktijk. Jan-Koen procedeert actief voor partijen die zich hard maken voor het algemeen belang en adviseert hen om via rechtspraak hun doelen te halen. In 2018 portretteerde VPRO Tegenlicht hem als een van de pioniers die excessieve prijzen van geneesmiddelen aanvecht.

Bob van der Kamp heeft bijna 25 jaar ervaring opgedaan in de advocatuur, advieswereld en het bedrijfsleven, waarvan 15 jaar binnen de zorg. Leefstijl gerelateerde onderwerpen krijgen steeds meer aandacht binnen zijn praktijk. Daarbinnen ligt de focus op alle betrokkenen; producenten, medisch speciaalzaken, verzekeraars, overheid en patiënt. Thematiek rondom eigen schuld en verantwoordelijkheid van het individu genieten bijzondere aandacht. Na zijn studie rechten en economie heeft Bob diverse juridisch postdoctorale opleidingen gevolgd. Behalve advocaat is ook bestuurder van het medisch specialistisch bedrijf binnen het Sint Jans Gasthuis in Weert en is hij toezichthouder bij de Stichting Gezondheidscentra Kennemerland. Sinds een jaar is hij tevens werkzaam als bestuurder van de Stichting Integratie Cosmetische Geneeskunde.

Meld je aan als deelnemer

Meld je idee aan