Museum rechtbank

11:00 - 11:40

Tijd om uit een ander vaatje te tappen

Maurice Leeser

De ik-benadering tiert welig. 40% van de Nederlanders vindt dat mensen die ongezond leven meer moeten betalen voor hun zorgpremie. Dit gebrek aan solidariteit is gebaseerd op de illusie dat alleen het individu verantwoordelijk is voor zijn/haar gedrag en keuzes. Een simplificatie van de werkelijkheid, heden ten dage schering en inslag. Met als gevolg dat de gezondheidsvaardigheden afnemen af en de gezondheidsverschillen (tussen hoger en lager opgeleiden) toenemen. Dit terwijl we weten dat de omstandigheden en de leefomgeving voor een groot deel onze keuzes bepalen die we maken: we zijn dus veel minder maakbaar en rationeel dan we neoliberaal denken.

Maar het indammen van de ik-benadering leidt tot weerstand en tot de veronderstelling dat gezondheidsbevorderende maatregelen betuttelend en onnodig zijn. Toch willen we meer preventie, meer focus op gezondheid en minder focus op ziekte. Maar hoe dan?

Biografie

Maurice Leeser (1969) is sinds 2023 directeur-bestuurder van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en sinds 2019 adviseur van de Nederlandse Sportraad. In 2022 was hij programmamanager bij VeiligheidNL (het kenniscentrum voor letselpreventie). Daarvoor werkt hij bijna drieënhalf jaar als directeur-bestuurder van Sportbedrijf Lelystad, zeven jaar als directeur van het Watersportverbond en drie jaar als directeur van de Roeibond. Weer eerder werkte hij vanaf 2006 bij de directie Sport van het ministerie van VWS en vanaf 2003 bij Gehandicaptensport Nederland. Van 1999 tot 2003 was Leeser in dienst bij de Dopingautoriteit. Leeser stond op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 van NLBeter.

Meld je aan als deelnemer

Meld je idee aan