Gezond eten: van basisbehoefte naar basisvoorziening

Floris Visser

Waarom besteden we onze drinkwatervoorziening eigenlijk niet uit aan Nestle? Kraanwater als product in verschillende kwaliteiten tegen bijpassende marktconforme prijzen, de laagste kosten en de beste winstmarge. Voor wie de hoogste kwaliteit onbetaalbaar is, bieden we een goedkopere versie, iets troebeler, maar het werkt tegen de dorst. Bijkomend voordeel: met Nestle aan het roer kan het bestaande leidingsysteem ook nog eens worden verrijkt met een ruime keuze aan frisdranken uit de kraan. Gezond drinken is tenslotte ook wel een beetje je eigen verantwoordelijkheid.

Best bizar dat gezond eten wel volledig is uitbesteed aan de markt en aan onszelf. Met alle gevolgen van dien: winstmaximalisatie en volksgezondheid, klimaat en sociale gelijkheid gaan immers lastig samen, zo is inmiddels de ervaring van de meerderheid. Deze interactieve sessie gaat over de noodzaak om voor een basisbehoefte een basisvoorziening te creëren die van gezond en duurzaam de makkelijkste en betaalbaarste keuze maakt voor iedereen. Over het de-privatiseren van het voedselsysteem. Over het de-individualiseren van verantwoordelijkheid. Daarbij kijken we naar de Volkskantine in Rotterdam Zuid als concrete casus. De Volkskantine – nieuwe basisvoorziening voor betaalbaar goed eten – is een centrale laagdrempelige plek in de wijk waar iedereen voor elk budget dagelijks een voedzame maaltijd kan eten of afhalen, waar je zelf kan koken in een openbare keuken, workshops kan volgen over voeding en gezondheid, waar kinderen leren koken, en die catering verzorgt bij sociale activiteiten in de wijk. Samen met de zaal brengen we in kaart welke stappen er nodig zijn om van lokaal project naar landelijke basisvoorziening te gaan. En vooral: hoe we van gezond en duurzaam voedsel een publieke zaak maken, net als openbaar vervoer, bibliotheek of kraanwater.

Biografie

Floris Visser is directeur van Public Food, organisatie voor voedselrechtvaardigheid, en initiatiefnemer van de Volkskantine, een nieuwe basisvoorziening voor betaalbaar goed eten. Hij schrijft regelmatig over voedsel als publiek vraagstuk, en is opgeleid als sociaal wetenschapper en kunstenaar

Meld je aan als deelnemer

Meld je idee aan