Museum schip

16:00 - 16:40

2diabeat: Bouwen aan gezonde gemeenschappen van onderaf

Wout Peters

‘It takes a village to raise a child’

Dit van oorsprong Afrikaanse spreekwoord kenmerkt de aanpak van 2diabeat. Niet met het doel een kind op te voeden maar om de opmars van diabetes type 2 een halt toe te roepen. Volgens ons is betrokkenheid van de hele wijk nodig om de gezondheid van de wijkbewoners te bevorderen. Ontdek in deze sessie hoe wij bottom-up werken om, ín de wijk, een gezonde leefstijl en leefomgeving te bevorderen.

Bij 2diabeat zijn we gepassioneerd bezig met het ondersteunen van lokale leiders – bevlogen professionals en toegewijde bewoners – die een gezonde leefstijl willen stimuleren in hun wijk. Wat ons onderscheidt is onze bottom-up benadering. In plaats van landelijk te dicteren hoe gemeenten, wijken en dorpen hun gezondheidsdoelen moeten bereiken, omarmen we lokale initiatieven en luisteren we naar betrokken bewoners, professionals en organisaties. Samen bouwen we aan lokale preventienetwerken waardoor er een ondersteuningsstructuur ontstaat en wijkbewoners betere informatie krijgen, meer goede voorbeelden zien en hun gezondere leefstijl beter kunnen volhouden.

De groeiende behoefte aan onze ondersteuning is duidelijk zichtbaar. Steeds meer lokale leiders sluiten zich bij ons aan in hun missie om een gezonde leefstijl te bevorderen in hun wijk; Van huisartsen, fysiotherapeuten, leefstijlapothekers, ervaringsdeskundigen, diëtisten, tot imams etc. Momenteel ondersteunen we al zo’n 40 wijken, terwijl we in evenveel andere wijken verkennende gesprekken voeren om daar ook te beginnen. Onze ambitie is om tegen 2027 in elke gemeente in Nederland ten minste één wijk te hebben ondersteund.

In Noord-Nederland hebben verschillende wijken zich al bij ons aangesloten. Wout Peters is één van onze inspirerende lokale aanjagers in de wijk Sorghvliet in Veendam. Als voormalig ambulanceverpleegkundige maakte Wout de gevolgen van leefstijlgerelateerde aandoeningen van dichtbij mee en is nu toegewijd aan de herdefiniëring van de gezondheidszorg. Wout werkt nu ook twee dagen per week als wijkadviseur voor 2diabeat in Noordoost Nederland om andere wijken te ondersteunen.

In onze sessie deelt Wout Peters graag de kracht van de 2diabeat aanpak en de praktijkverhalen uit allerlei wijken in Nederland. Leer van Wout’s expertise en ervaring in het mobiliseren van lokale gemeenschappen, samen met bewoners en professionals.

Meld je aan voor onze sessie en ontdek hoe ook jij een het verschil kunt maken in jouw wijk.

Biografie

De dagelijkse confrontatie op de ambulance met leefstijlgerelateerde aandoeningen liet Wout Peters zien dat er iets fundamenteels zal moeten veranderen om de tsunami aan chronische klachten, de enorme toename van de werkdruk, de personeelstekorten en de kosten in de zorg op te kunnen vangen. Om deze reden nam hij afscheid genomen van zijn jongensdroom om vanuit een ander paradigma opnieuw betekenis te geven aan een systeem waarin we zorg dragen voor elkaars gezondheid en gedrag. Hij ging terug naar de schoolbanken en startte met de Master Healthy Ageing Professional (MSc). Daar leerde hij hoe ik een sociale innovatie kan opzetten om een maatschappelijk ingewikkeld probleem community-up aan te pakken. Wout is bij 2diabeat nu o.a. lokale aanjager in de wijk zijn Sorghvliet in Veendam én wijkadviseur.

Meld je aan als deelnemer

Meld je idee aan