16:50 - 17:50

De kracht van inwoners: samen naar Meer Gezonde Jaren

Jerrel Ramdat, Jan Willem Sietsma, Eltine Wiersema-van Til, Corien Rondaan, Irene Hogeterp, Petra Bokma en Thea Postma, Tim van Zutphen en Jesse David Marinus

Login om deze content te bekijken

Helaas, je moet eerst ingelogd zijn om deze content te kunnen bekijken.
Klik op de knop inloggen hieronder om toegang te krijgen of meld je aan als je nog geen account hebt.

Tijdens deze sessie zul je het verhaal horen en geïnspireerd raken door drie bloeizones: Enerzjyk Eastermar; Wolwêze Sint Nyk  en 058 Samen Sterk Leeuwarden. Deze bijzondere initiatieven werken hard om samen met hun mede-inwoners voor Meer Gezonde Jaren. Onder leiding van Daan Bultje gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek over hun initiatieven. Want waarom zijn ze er eigenlijk mee begonnen? Waar lopen ze tegen aan? en Hoe reageren inwoners?

Aan het einde van de sessie zal het FSP de resultaten van hun onderzoek presenteren. Hierin komt aanbod Wat is Bloeizone? Het monitoren van bloeizones, wat werkt? en, Hoe kunnen gemeenten bloeizones ondersteunen?

Biografie

Wolwêze Sint Nyk

Gezond en gelukkig oud worden, wie wil dat niet? Best een uitdaging……?

Met ‘Wolwêze Sint Nyk’ willen de initiatiefnemers bereiken dat de inwoners van Sint Nyk zich bewust zijn dat ze zelf invloed kunnen uitoefenen op hun ‘wolwêzen’ en weten wat of wie hen daarin kan ondersteunen. We willen mensen in beweging zetten en laten zien hoe simpel het kan zijn om aan je ‘wolwêzen’ en gezondheid te werken.

Kijk voor meer informatie gerust eens op: https://www.pb-sintnyk.nl/dorpsvisie-pdf/ ). Op het HiNoord festival vertellen wij graag meer welke initiatieven we inmiddels hebben genomen, maar ook waar welke bewustwording het al heeft opgeleverd!

Sprekers op het HiNoord festival zijn een aantal initiatiefnemers van Wolwêze: Corien Rondaan, Irene Hogeterp, Petra Bokma en Thea Postma.

Bloeizone Eastermar
Ten noorden van Drachten in de gemeente Tytsjerksteradiel ligt het dorp Eastermar, in het prachtige Friese Wouden. In totaliteit wonen er 1600 inwoners. Hier vormt in 2019 een actieve en energieke club betrokken inwoners Doarpskooperaasje ‘Energiek Eastermar’.
De initiatiefnemers zijn vrijwilligers die duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel hebben staan. ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’ is het credo. We bestaan uit een zeskoppig bestuur en vele werkgroep leden.
Energiek Eastermar streeft naar een ideaal evenwicht tussen ecologische, economische en sociale belangen die voor nu en in de toekomst leiden tot een gezonde aarde met welvarende bewoners en goed functionerende ecosystemen. Om zo te zorgen voor een welvarend dorp in een gezonde en natuurlijke omgeving, waar bewoners gelukkig zijn en oud (kunnen) worden.
Om dit te bereiken wordt in energie gestoken in verschillende projecten gericht op vier thema’s: energietransitie, natuur, gezondheid & beweging en sociale verbinding.

Sprekers op het HiNoord festival zijn Jan Willem Sietsma (Voorzitter) en Eltine Wiersema-van Til (Bestuurslid)

058 Samen Sterk – Leeuwarden

In juni 2019 is Stichting 058 Samen Sterk opgericht door Jerrel Ramdat. Hij is de motor achter het programma en het gezicht naar de buitenwereld. Hij weet mensen te betrekken en in beweging te krijgen die elders geen aansluiting vinden in het reguliere aanbod. Het is de kracht van de stichting om mensen te bereiken en helpen bij persoonlijke ontwikkeling (zelfvertrouwen, gezondheid, voorkomen eenzaamheid etc.), met sport; bewegen met plezier als middel voorop. Om lichaamsbeweging en sociale contacten te bevorderen en toegankelijk te maken voor iedereen. Naast meer bewegen, wordt er bij de stichting op een laagdrempelige en inclusieve manier ingezet op sociale cohesie, de mogelijkheden in de fysieke omgeving, digitale vaardigheden en gezonde voeding.

Op het HiNoord festival zal Jerrel Ramdat spreken, maar er komen ook diverse deelnemers mee.

Meld je aan als deelnemer

Meld je idee aan